NATIONAL

EXCES de zel din partea unui polițist. Amendă de 30.000 dată ,,după ureche,,

Un polițist din IPJ Alba a aplicat o amendă de 30.000 de lei, considerând că un localizator de cabluri din pereți, achiziționat din supermarket, ar fi un detector de metale folosit în scop arheologic.

Sancțiunea a fost aplicată după o percheziție, din 9 decembrie 2021, la domiciliul unui bărbat (Dan E.), care era suspect într-un dosar penal.
„A fost identificat un detector de metale marca SMN-2002, fără serie, pentru care susnumitul nu a putut prezenta autorizație. În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că susnumitul nu deține autorizație pentru deținerea detectorului”, a scris polițistul din IPJ Alba în procesul verbal încheiat în 11 ianuarie 2022.

Bărbatul a fost amendat cu suma de 30.000 de lei. Așa-zisul detector de metale era, în realitate, un localizator de cabluri electrice pe care susține că l-a cumpărat din piața de vechituri. Aparatul se vinde la liber în hipermarket-uri și costă circa 150 de lei.

Din descriere rezultă că poate localiza metal, conductori electrici și lemn la adâncimi cuprinse între 2,4 și 3,8 centimetri, fiind folosit în special pentru a detecta astfel de obiecte aflate în pereți.
Bărbatul a contestat sancțiunea și a câștigat procesul al Judecătoria Alba Iulia. A fost anulat procesul verbal, iar IPJ Alba a fost obligat la plata a 1.020 lei cheltuieli judiciare. Hotărârea nu a fost motivată, astfel încât nici nu a putut fi contestată.

Persoana amendată a depus, în paralel, și o plângere penală pe numele polițistului pe care îl acuză de abuz în serviciu. „Am fost oprit în trafic, moment în care numitul … subinspector de poliție mi-a prezentat un mandat de percheziție a autoturismului și ulterior un mandat de percheziție domiciliară pentru o pretinsă postare pe o rețea de socializare, fiind în cele din urmă condus la locuința mea pentru punerea în executare a mandatului (…)

În sertarul cu scule electrice folosit pentru repararea instalațiilor electrice, polițistul a descoperit un localizator de cabluri electrice de dimensiuni reduse pe care l-a ridicat, deși i-am învederat că acest mini-aparat este destinat strict localizării firelor de tensiune din perete (…) fiind de fapt un multifuncțional 3 în 1 și nu un detector de metale folosit în scop arheologic”, se arată în plângerea penală.

Acesta a obținut și o adresă oficială din partea Poliției municipiului București în care se susține că este vorba despre un dispozitiv pentru care nu este bevoie de obținerea unei autorizații de deținere „întrucât utilitatea acestuia este una casnică/industrială, putând fi folosit în construcții”.

„Am vorbit și cu șeful de magazin din Alba Iulia care vinde astfel de dispozitive, care în urma verificării stocului mi-a spus că de la începutul ofertei au fost vândute circa 500 de astfel de aparate, prin urmare, dacă acestea s-ar autoriza de către poliție ar trebui să regăsim circa 500 de autorizații noi”, a declarat bărbatul.

La momentul percheziției acesta era suspect pentru răspândirea de informații în mediul online prin care ar fi defăimat mai mulți polițiști din cadrul IPJ Alba.

În trecut, acesta a mai avut conflicte cu polițiști, pe care i-a acuzat că i-au „fabricat” un dosar penal privind furtul unor bunuri de patrimoniu din situri arheologice. În final, a fost trimis în judecată, dar a fost achitat definitiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *