Ziua de luni, 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului, ziua premergătoare Crăciunului, abundă în tradiții și mai ales în superstiții. Iată  ce nu este bine să faci în Ajunul Crăciunului, ca să nu atragi ghinionul asupra ta și a celor dragi și ce trebuie să respecți în această zi.

În tradiția populară, Ajunul Crăciunului este sărbătoare sfârșitului de ani, patronată, mai în glumă, mai în serios, de Moș Ajun. Se spune că Moș Ajun ar fi fratele geamăn al lui Moș Crăciun, datorită asemănării dintre ei. Totodată, despre Moș Ajun se mai știe faptul că ar fi ultimul dintre apostoli, tot el fiind cel care le-a poruncit creștinilor să dea colaci tinerilor care umblă cu colindatul. Ca și tradiții, se spune că încă din timpuri străvechi, în noaptea de Ajun nu este bine să dormi pe paie sau în fân, în grajdul animalelor, fiindcă în această noapte animalele vorbesc între ele despre Mântuitorul Hristos care s-a născut în grajdul încălzit cu suflarea animalelor.

CITEȘTE ȘI: BUZĂU: TREBUIE SĂ CITEȘTI ASTA dacă te pregătești pentru susținerea "traseului" luna viitoare

Mai mult, în această zi cerurile se deschid, însă această minune poate fi văzută doar de oamenii credincioși. 

Se mai spune că tot în noaptea de Ajun ar fi bine să nu deschidem ușa nimănui pentru că va ieși norocul din casă.

În ziua de Ajun, preotul, însoțit de dascăl, umblă cu icoana Nașterii lui IIsus Hristos. Credincioșii trebuie să sărute icoana pentru a li se ierta păcatele din timpul anului.

Pentru a avea noroc în anul care vine, ar fi bine să nu mânânci nimic în Ajun de Crăciun. 

În ziua de Ajun, atunci când gospodinele ies pentru prima dată în curte, trebuie să adune câteva surcele pe care mai apoi le va împrăștia prin casă. Se spune că această tradiție ar aduce noroc la bani. 

Tot în această zi apicultorii ar trebui să nu dea nimic din casă, pentru ca albinelor să le meargă bine și să aibă o iarnă ușoară.

 

Vremea

Please provide full credentials information

Online acum

Avem 251 vizitatori și nici un membru online